1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Активисти на "Грийнпийс" са обвинени в пиратство

Активисти на "Грийнпийс" са обвинени в пиратство

Това съобщават от представителството на международната природозащитна организация в Русия

В сряда руските власти повдигнаха обвинения в пиратство на двама от активистите на "Грийнпийс" заради протестна акция срещу петролни сондажи в Арктика, съобщават от представителството на международната природозащитна организация в Русия, цитирани от Ройтерс. Наказанието в подобни случаи може да е до 15 години затвор.

Обвиняемите са видео-оператори на свободна практика и са граждани на Бразилия и Великобритания, уточнява юристът на руския клон на "Грийнпийс" Михаил Крейндлин.

"Смятаме, че тези обвинения са абсолютно голословни, необосновани и незаконни. Нашите активисти не са имали мотив да присвоят нечие имущество. Няма и факт на престъпление", подчертава Крейндлин.

Те бяха част от 30 души екипаж на кораба "Арктик Сънрайс" - собственост на "Грийнпийс". На 18 септември корабът им приближи до нефтената платформа на "Газпром" "Приразломная" в Арктическия океан, активистите спуснаха лодки и част от тях се опитаха да се изкачат на платформата. Двама бяха арестувани на място, а по-късно руската брегова охрана превзе кораба на природозащитниците в международни води и задържа целия му екипаж.

Преди два дни руската разследваща служба обвини всички 30 задържани активисти на "Грийнпийс", че са създали "истинска заплаха" за сигурността на персонала на платформата на "Газпром" с аргументите, че корабът им "Arctic Sunrise" е нарушил 500-метрова зона за сигурност около платформата и че е превозвал оборудване, чиято цел все още e изяснена.

Грийнпийс-Русия отрече корабът да е нарушил 500 м зона. Надуваемите лодки, използвани от активистите, за да доближат платформата, са навлезли в зоната, но не са представлявали заплаха, посочват от организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.