1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Акция на природозащитници в Антарктида

Акция на природозащитници в Антарктида

Sea Shepherd е преследвала японски китоловен кораб

Активисти от природозащитната организация Sea Shepherd са преследвали японски китоловен кораб и са го принудили да се оттегли. При акцията са били открити доказателства за уловени и убити четири кита, пише agronews.bg.

Акцията на природозащитниците се е провела във водите на Антарктида, южно от Австралия. Организацията Sea Shepherd публикува кадри и снимки, на които се виждат убитите китове на борда на един китоловен кораб, както и локви кръв.

Активистите редовно се опитват да блокират китоловците и да прогонят китовете, за да ги защитят. Това информира авторитетното германско издание Suddeutsche Zeitung.  По собствени сведения Sea Shepherd са предпазили по този начин 4000 кита от унищожение.

Международната китоловна комисия въведе през 1986 година мораториум върху комерсиалния улов на китове. Япония обаче използва вратичка в договорката, като обявява, че лови китове с научна цел. Въпреки това не е тайна, че месото на убитите морски бозайници редовно се предлага в елитни ресторанти в Токио и други градове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.