Акция срещу добива на шистов газ в Румъния се състоя в Русе

Снимка:

Екоактивисти съчетаха издигането на лозунги с артистичен пърформанс

Акция срещу добива на шистов газ в Румъния се състоя в Русе. Екоактивисти съчетаха издигането на лозунги с артистичен пърформанс, в който изненадата бе почерпка с типичната румънска мамалига, предаде bTV.

Участниците в протеста раздаваха листовки и брошури, свързани с опасностите от добива на шистов газ чрез технологията фракинг. Те обясняваха на хората, че сондирането в съседна Румъния крие рискове и за българската природа. Извличането на шистовия газ е рисково и за сеизмичните зони, каквато е планината Вранча.

Акцията бе в знак на солидарност и с протестите, които се организират в над 20 румънски града срещу добива на шистов газ. Притесненията на русенските еколози са, че след вдигането на мораториума в Румъния е възможно същото да се случи и в България.

"Черпим гражданите на Русе с мамалига, защото, ако наистина се случи добивът на шистов газ чрез технология фракинг в Добруджа, това е една от последните екологично чисти мамалиги, които ще опитат през живота си", каза Михаил Михов от "Русенци за природата".