1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Акция срещу добива на шистов газ в Румъния се състоя в Русе

Акция срещу добива на шистов газ в Румъния се състоя в Русе

Снимка:

Екоактивисти съчетаха издигането на лозунги с артистичен пърформанс

Акция срещу добива на шистов газ в Румъния се състоя в Русе. Екоактивисти съчетаха издигането на лозунги с артистичен пърформанс, в който изненадата бе почерпка с типичната румънска мамалига, предаде bTV.

Участниците в протеста раздаваха листовки и брошури, свързани с опасностите от добива на шистов газ чрез технологията фракинг. Те обясняваха на хората, че сондирането в съседна Румъния крие рискове и за българската природа. Извличането на шистовия газ е рисково и за сеизмичните зони, каквато е планината Вранча.

Акцията бе в знак на солидарност и с протестите, които се организират в над 20 румънски града срещу добива на шистов газ. Притесненията на русенските еколози са, че след вдигането на мораториума в Румъния е възможно същото да се случи и в България.

"Черпим гражданите на Русе с мамалига, защото, ако наистина се случи добивът на шистов газ чрез технология фракинг в Добруджа, това е една от последните екологично чисти мамалиги, които ще опитат през живота си", каза Михаил Михов от "Русенци за природата".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.