1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Акулите реагират на визуални методи за отблъскване

Акулите реагират на визуални методи за отблъскване

Това съобщиха австралийски учени

Изследване на мозъка на акулите показало, че той има някои сходства с този на хората и това позволява да се създадат нови методи за отблъскването им, особено визуални с цел защита на плажуващите, съобщиха австралийски учени, цитирани от АФП.

Големите бели акули, които са в основата на огромното мнозинство от смъртоносните атаки в Австралия, "притежават мозък, големи части от който са свързани с визуалното възприятие, предполагащо, че те биха реагирали повече на визуални методи за отблъскване, отколкото на други", заяви изследователката от университета в Западна Австралия Кара Йопак.

Повечето методи за отблъскване, използвани в момента, включват електромагнитни вълни, насочени към сетивните рецептори, които се намират в лицевата част на акулата, ефективна техника, която обаче не функционира при всички условия. Обикновен визуален маркер, поставен върху водолазен костюм или върху дъската на сърф, може да възпира акулите, установило изследването на "Нервната система на хрущялните риби", публикувано в списание "Мозък, поведение и еволюция".

"Акулата може да разпознае визуално например отровна риба и да избяга и можем да използваме тази информация, за да открием отговор" на атаките срещу къпещите се в морето хора, заяви Йопак. Миналия месец австралийските власти обявиха план на стойност 6,85 милиона австралийски долара (5,4 милиона евро) за предотвратяване на атаки на акули под формата на мисии за унищожаване на опасни видове и средства за изследването, отбелязва БГНЕС.

Петима души са загинали при атаки на акули по западното крайбрежие на Австралия в последните 12 месеца. Повечето смъртоносни атаки идват от белите акули, чиито размери могат да достигнат до шест метра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.