1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Акулите са далтонисти

Акулите са далтонисти

Това са установили австралийски учени чрез генетични изследвания

Акулите са слепи за цветовете и виждат в черно-бяло, установиха австралийски учени. По-рано се считаше, че тези страховити морски хищници са надарени с невероятно зрение. Но то се оказа по-лошо, отколкото се предполагаше, тъй като акулите са далтонисти и различават само черното и бялото.

Учени от университетите в Западна Австралия и в Куинсланд, водени от проф. Нейтан Харт, откриха, че много видове акули, като акулата чук, не различават цветовете. Това било установено чрез генетични изследвания и спектрален анализ на зрителната им система, пише БТА.

"Акулите много разчитат на зрението си, но светът, който виждат, е съставен от оттенъци на сивото, подобни на тези, които ние наблюдаваме при прожектирането на черно-бял филм", твърди проф. Харт.

Резултатите от изследванията на австралийския екип могат да допринесат в голяма степен за разбирането на реакциите на тези хищници спрямо различни предмети. Може да бъде изработена по-издължена по форма стръв, която да не е толкова атрактивна за тях и те да не попадат по случайност в рибарските мрежи.

Имайки предвид особеностите на зрението на тези животни, могат да бъдат изготвени леководолазни костюми и дъски за сърф, които да намаляват риска от нападение на акулите. И други морски обитатели виждат само в черно-бяло, като сред тях са делфините и тюлените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.