1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Алкохолици се грижат за чистотата на Амстердам

Алкохолици се грижат за чистотата на Амстердам

Десет евро, половин пакет тютюн и пет кутии бира – това е дневното възнаграждение на наетите

Десет евро, половин пакет тютюн и пет кутии бира – две сутринта, две следобед и една, след като изпълнят работата си за деня. Това е дневното възнаграждение на алкохолиците, наети в Амстердам да се грижат за чистотата на града.

Отскоро в холандския град действа програма, по която за почистването на улиците в града се наемат пристрастени към алкохола. Според градската управа схемата работи за намаляване на пиянството. Критиците на нововъведението пък смятат, че тъкмо тази програма допълнително насърчава злоупотребата с алкохол, пише "Дневник".

Идеята се ражда, след като паркът Oosterpark – близо до центъра на града, се превръща от приятно зелено място за семейни разходки в избягвана локация, след като там се разположила група от около 40 алкохолици. Пияниците редовно се биели, вдигали шум и уринирали, където им падне в парка.

Градската управа положила всички усилия, за да реши проблема – налагала глоби и забрана за употреба на алкохол. Резултат обаче нямало. Така се стигнало до идеята тъкмо алкохолиците да бъдат наети за почистването в града, като бъдат стимулирани по подходящ начин. Сега всяка сутрин в 9 ч. редовно злоупотребяващите с пиене получават метла, с която да почистват улиците и парковете на Амстердам. Срещу това градската управа ги стимулира с въпросните 10 евро на ден, тютюн и пет бири.

По този начин тези хора получават някаква цел за деня, точно указана задача, която да изпълнят, обяснява Каспар Итц – говорител на района Ост и уточнява, че безплатната бира не е възнаграждение за тях, а по-скоро част от лечението им. Това е като даването на хероин на зависими, обяснява още говорителят на местните власти. Той допълва още, че освен това алкохолиците имат на разположение помощта на експерти

За момента по програмата са наети 19 души. Техният ангажимент няма да отмени нуждата от останалите редовно наети служители по чистотата на града.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.