1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Алтернативно водохващане се включва в централното водоподаване на Монтана

Алтернативно водохващане се включва в централното водоподаване на Монтана

Така ще се пести вода от питейния язовир "Среченска бара"

Алтернативно водохващане от източник в село Войновци до Монтана се включва в централното водоподаване до областния град. Целта е с наличното количество да се издържи до края на февруари, когато се очаква времето да се затопли и да стопи натрупания планински сняг, обясниха от местното ВиК дружество.

Така ще се пести вода от питейния язовир "Среченска бара", който снабдява Монтана, Враца, Берковица, Вършец, Мездра и двайсетина по-малки селища. В момента в него има 6 милиона кубични метра вода, 3 милиона над санитарния минимум.

От средата на декември 2011 г. налягането във водопроводната мрежа на Монтана се понижава в нощните часове от 5 на 3 атмосфери, което е довело до намаляване на потреблението с 5 000 литра дневно. Режим със спиране на водата ще бъде въведен само в краен случай, защото този вариант драстично увеличава броят на авариите.

"Големи бяха надеждите за обилен снеговалеж по празниците, но това не се случи в района на прохода Петрохан, където са водохващанията, обясни управителят на „Водоснабдяване и канализация” - Монтана Валери Иванов, цитиран от БНР.

Всички речни водохващания в Балкана са в критично състояние. От дружеството предлагат затягане на мерките за икономия, което означава намаляване на налягането във водопроводната мрежа до 1 атмосфера в нощните часове. Освен в централната част на града се предвижда понижено налягане в най-големия жилищен комплекс - „Младост”, както и включване на допълнителен водоизточник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.