1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Американски геофизик е успял да прелети над най-екстремните пустини на света

Американски геофизик е успял да прелети над най-екстремните пустини на света

Снимка:

Джордж Стайнмец e събрал в книга 230 фотографии

Американски геофизик и фотограф успял в продължение на 15 години да прелети с парапланер над някои от най-екстремните пустинни места на земята и да събере в книга 230 фотографии, разказва Ди Велт.

С парапланер над пустинята и с резервоар, напълнен с десет литра гориво, Джордж Стайнмец можел да прекара до два часа във въздуха в някои от най-екстремните климатични условия и отдалечени райони на света - при нечовешка жега през деня, и сковаващ студ през нощта. Прелетял е арабските дюни, просторна Австралия, документирал е Гоби и Сонора.

Има области, в които температурите са толкова неприветливи за хора, че само най-топлоустойчивите пустинни мравки могат да оцелеят там. Cataglyphis мравките могат да издържат на температури до 55 градуса по Целзий, отбелязва profit.bg.

Стайнмец твърди, че е "вманиачен" по пустините, откакто прекарал месеци в Сахара като студент. След завършването на обучението си по геофизика в калифорнийския университет Станфорд, приключенията из пустинята са станали негова страст и мания.

Веднъж се наложило да бъде зашит в китайска болница със седемнадесет шева на бузата, след като се блъска в дърво при излитане. Два дни по-късно, той отново отлита в пустинята на нова експедиция. В придружаващите текстове в книгата, Джордж Стайнмец описва не само пейзажи, но и приключения, случили се по време на снимки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.