1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Американски изследователи постигнаха пробив в използването на водорасли за производството на биогорива

Американски изследователи постигнаха пробив в използването на водорасли за производството на биогорива

Създаден е синтетичен микроб, способен да преобрази захарите в морските растения в етанол

Американски изследователи постигнаха пробив в използването на водорасли за производството на биогорива, като създадоха синтетичен микроб, способен да преобрази захарите в морските растения в етанол, съобщи Франс прес.

Използването на водорасли има съществено предимство - не се налага да бъдат отглеждани специални култури, изискващи нови обработваеми площи и съответното напояване. Но при тези морски растения, главната им полезна съставка - глюцидите, не може да бъде директно метаболизирана от бактериите. Именно тази пречка правеше много скъпо добиването на биогориво на тяхна основа и те по правило губеха състезанието с нефтените горива.

Kалифорнийските изследователи от Bio Architecture Lab създадоха синтетичен микроб, вариант на Ешерихия коли, способен да извлече всички основни захари, съдържащи се в кафявите водорасли. Те от своя страна се превръщат в биогорива и други възобновяеми източници на енергия.

Около 60% от сухата биомаса на морските растения се състои от въглеводороди, подлежащи на ферментация. Ако новият метод бъде приложен в широки мащаби, водораслите могат да се превърнат в ценна суровина за биогоривата на бъдещето. Само 3% от крайбрежните морски води могат да произведат достатъчно водорасли, които да заместят около 227 милиарда литра фосилно гориво, напомнят калифорнийските изследователи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.