1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Американски конгресмени на посещение в Китай

Американски конгресмени на посещение в Китай

Обсъждат климатичните промени

Американска делегация начело с председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси ще посети Китай за обсъждане на международните усилия за намаляване на емисиите на парникови газове. "Целта на пътуването е да продължим срещите, които имахме тук с представители на китайското правителство по въпросите на климатичните промени и енергията и отношението им към икономиката", каза Пелоси пред репортери, като уточни, че в посещението ще участват конгресмени от Демократическата партия и от Републиканската партия.

Комисията за енергията и търговията към Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект за борба с климатичните промени, според който до 2020 г. САЩ ще трябва да намалят емисиите си на въглероден диоксид със 17 процента спрямо нивото от 2005 г. Пелоси се надява предложението да бъде одобрено в долната камара до август, докато съдбата му в Сената не е толкова ясна, отбеляза Ройтерс.

Китай бързо се превръща в основен замърсител, отделящ голяма част от емисиите на парникови газове. Световните лидери, в това число и американският президент Барак Обама, се надяват през декември в Копенхаген да бъде подписан нов договор за климатичните промени. Не е ясно обаче дали Пекин ще предприеме решителни действия за борба със замърсителите.

Протоколът от Киото не поставя пред Китай и другите развиващи се страни толкова строги изисквания за намаляване на вредните емисии, което кара някои противници на одобрения законопроект да твърдят, че предлаганите мерки ще насърчат американските компании да изнесат голяма част от производството си в други държави.

 

 

Етикети климат, Китай, САЩ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.