1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Анализатори: Емисиите на ЕС скочиха с 4%

Анализатори: Емисиите на ЕС скочиха с 4%

Количеството изхвърлени газове все пак е по-малко от това през 2008 г.

Емисиите на парникови газове, изпускани от промишлеността в Европейския съюз, са се увеличили с до 4 % през миналата година, показват изчисления на анализатори, цитирани от Ройтерс.

На базата на индустриалното производство през 2010 г. вероятно емисиите са нараснали с между 2 и 4 %. Количеството изхвърлени газове все пак е по-малко от това през 2008 г. Това дава шанс на общността да постигне климатичните си цели за намаляване на емисиите и енергийното потребление до 2020 г.

Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ) ограничава емисиите на около 12 600 индустриални съоръжения – електрически и топлинни централи, заводи, петролни рафинерии и други. ЕСТЕ покрива около 40% от всички парникови емисии на общността.

Всяка година Европейската комисия публикува данните за изпусканите газове през април, но някои анализатори вече са готови с изчисленията. "Миналата година беше смесена. Някои индсутрии бяха във възход, други потънаха. Като цяло в общността нямаше засилване на търсенето на енергия", смята анализаторът на Barclays Capital Тревор Сикорски. По думите му въглеродният отпечатък ще се увеличи с 4 на сто. От италианската изследователска фирма Nomisma Energia оценяват ръста на 2.7 %.

За сравнение през кризисната 2009 г. емисиите са спаднали с близо 12%. Тогава общото количество парникови емисии е било 4.6 млрд. тона, показват данни на Европейската агенция за околна среда.

 

Етикети емисии, ЕСТЕ, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.