1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ангел Семерджиев: Имаме бум единствено при фотоволтаиците

Ангел Семерджиев: Имаме бум единствено при фотоволтаиците

Снимка:

При всички останали възобновяеми енергийни източници се наблюдава нормално развитие

Имаме бум единствено при фотоволтаиците. При всички останали възобновяеми енергийни източници имаме нормално развитие. Това каза на брифинг след открити обществени обсъждания председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде Агенция „Фокус”.

При водноелектрическите централи има друга особеност - изграждането им е свързано и с редица други разрешения и с изграждането на допълнителни съоръжения. Няма как да има изненада при малките ВЕЦ-ове, които ползват преференциални цени. Няма опасност да има толкова много ВЕЦ-ове. Още повече, че водният ресурс е ограничен, каза той.

По думите на Семерджиев - ресурсите с ВЕЦ-ове в България предстои да се развиват и те ще бъдат в полза на потребителите. „Това са централи, които работят със съответните условия в системата и не я натоварват по начин, по който натоварват фотоволтаичните или вятърните централи”, добави той.

Ограниченията тази година бяха основно за фотоволтаиците и вятърните централи. За останалите централи ограниченията са условни, тъй като няма развити такива. Така че – няма да има някакви специални пречки за водноелектрическите централи. Дори намалихме преференциалните цени от 1 юли. Намалението може да продължи в бъдеще. В никакъв случай обаче това не може да бъде заплаха за системата или за крайната цена – каза още председателят на ДКЕВР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.