1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ангел Семерджиев: Таксата за присъединяването на ВЕИ към електропреносната мрежа е справедлива

Ангел Семерджиев: Таксата за присъединяването на ВЕИ към електропреносната мрежа е справедлива

Снимка:

На този етап цените са временни

"Искам да уверя, че общественият интерес не може да се дефинира от индустрията, той се дефинира от органите, които са регулатори - от общественото мнение, парламента". Това каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев в ефира на БНТ във връзка с обвиненията на ВЕИ сектора към държавния регулатор, че е въвел несправедлива такса за присъединяването им към електропреносната мрежа. "Ние сме абсолютно убедени, че сме постъпили правилно и времето ще го покаже", категоричен бе Семерджиев.

С въвеждането на цената за достъп, ние разпределяме тежестта за поскъпването на електроенергията по начин, който считаме, че е справедлив. Разбира се, тези цени са временни на този етап, трябва да измине по-дълъг период от време, да се уточнят тези разходи", поясни председателят на енергийния регулатор. Той бе категоричен, че и за в бъдеще ще има такава такса за достъп до мрежата, за да може ВЕИ производителите да покриват разходите, предизвикани от тях.

Запитан дали ще има нови увеличения на цените на тока, Семерджиев посочи, че ако става въпрос за регулираната част на енергетиката, единственият фактор, който би могъл да повлияе на цената на тока са голямо количество възобновяема енергия, която трябва да се изкупува на преференциални цени.

„Рискът е, ако се вдигне много цената на емисиите, която е пазарна величина, но дори и тогава има резерви да се омекоти този удар", поясни председателят на ДКЕВР. Най-основната и най-важна причина, която може да доведе до поскъпване на тока са голямото количество фотоволтаични паркове, които бяха присъединени към мрежата, отново изтъкна той. Ако цените на природния газ намалеят, това ще се отрази на всички по веригата, посочи още Семерджиев.

По телефона в ефира на БНТ се включи Никола Газдов - председател на Българската фотоволтаична асоциация. Той изтъкна, че таксите са достъп на ВЕИ дружествата до електропреносната мрежа са дискриминационни. По думите му те може би са нормални в някои бананови републики, но не и в Европейския съюз.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.