1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ангел Вукодинов: В България трябва да се изгради трайна застрахователна система за борба с градушките

Ангел Вукодинов: В България трябва да се изгради трайна застрахователна система за борба с градушките

Държава, застрахователи и земеделски производители трябва заедно да осигуряват средства

В България трябва да се изгради трайна застрахователна система, в която да участват държавата, застрахователните институции и земеделските производители, за борба с градушката. И трите страни трябва да имат внос. Това заяви пред Агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Министър-председателят Бойко Борисов прекрати отпускането на допълнителни три милиона лева по бюджета на Министерството на земеделието и храните, поискани за борба с градушките. Мотивът на премиера е, че държавата дава достатъчно пари за производството на зърно и земеделските производители сами трябва да поемат разходите за обезщетяване при природни бедствия.

По думите на председателя на асоциацията на зърнопроизводителите трябва да има трайна промяна на застрахователната система, която да се занимава не само с градушката, но и с всички природни рискове като суша и наводнение. Опитът в цяла Европа и в САЩ доказва участието на държавата в компенсациите за земеделските производители при евентуални бедствия, заяви Ангел Вукодинов и посочи, че българското правителство също трябва да има отношение в застрахователната система. Ако бъде създадена подобна колективна застрахователна работа, финансовото участие на държавата ще намалее, но рискът ще стане по-добре гарантиран, добави Вукодинов.

Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите обясни, че борбата с градушката започва след 15 май, а още от началото на месеца има ранни градушки, които оказват поражения. През тази година например в област Стара Загора паднаха градушки още на 2 и 3 май, но земеделските производители в този район останаха без обезщетение, отбеляза Вукодинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.