1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Антитела на западнонилска треска са открити при коне и птици във Варненска област

Антитела на западнонилска треска са открити при коне и птици във Варненска област

Наличието им е потвърдено от специализирана лаборатория на Апенините

Антитела на западнонилска треска са открити при коне и птици в района на Старо Оряхово. Това означава, че животните са преболедували от вируса, който е опасен и за хората, коментира директорът на Регионалната ветеринарномедицинска служба д-р Живка Манева, съобщава Варна Утре.

Областната епизоотична комисия ще алармира кметовете на общините в областта да следят стриктно за завишена смъртност сред животните, както и да проведат сред населението разяснителна кампания за опасността от заразяването с вируса. Решението е взето днес на заседание на комисията.

Преносител на заразата са кръвосмучещите комари, които обитават райони около блатата. Затова комисията задължи общините да предвидят средства за обработването на рисковите площи в бюджетите си за догодина.

Наличието на антитела на западнонилска треска е потвърдено от специализирана лаборатория на Апенините. Заболяването не е ново за България, но за първи път следи от вируса са открити във Варненска област. Болестта протича с признаци на инфлуенца - треска, възпаления на лигавиците и дори мозъчен енцефалит. Най-лесният начин за предпазване е борбата срещу комарите като основни преносители и редовното почистване на канавки, канализационни шахти и заблатени местности.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.