1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Антраксът е предизвикан от лекарска безотговорност

Антраксът е предизвикан от лекарска безотговорност

Според земеделският министър "ветеринарите са много, говедата са малко". Лекарите твърдят, че причината е в липсата на ваксини и средства за диагностика

Българският ветеринарен съюз трябва да контролира дейността на частно практикуващите лекари.

"Къде са те в момента и защо реагират единтвено по отношение на това, че са им  забавени с няколко седмици парите”, попита министърът.

"Въпреки опитите на всички ветеринарни лекари да отстояват правата си със символични протести, нито един от тях не е спирал работа - имунизации, прегледи и лечение”, отговориха от Българския ветеринарен съюз в специално становище по повод интервюто на министър Найденов и случаите на заразени с антракс животни.

Дейностите се извършват във всички региони на страната, независимо от липсата на плащания, се посочва в становището.  В него ветеринарните лекари определят като тенденциозно и неоснователно изказването, с което символичните протести на ветеринарните лекари се обвързват с разпространението на антракс.

От ветеринарния съюз отбелязват, че са предупреждавали за липсата на ваксини и средства за диагностика на предавани от животни на хора заболявания, което е причина според съюза да се допусне зараза от антракс.

"За пореден път няма своевременна доставка на консумативи, поради което до края на тази и за следващата година рискът от избухване на епизоотии остава огромен”, добавят от организацията.

Според министъра „и ветеренарните лекари са много, и говедата са малко”.

Попитан дали е вярно, че в Германия се падат по 1500, а у нас по 60 говеда на лекар министър Найденов отговори: "Така е. Истината идва и от двете страни – и ветеринарните лекари са много, и говедата са малко. Тенденцията за намаляване на говедата продължава”.

Това според него започнало от прехода, когато бяха ликвидирани ТКЗС с т.нар. ликвидационни съвети. "Това е една много голяма грешка, защото ние унищожихме генофонда на България и много трудно той се възстановява”, добави Найденов.

Той обясни, че у нас има два ветеринарни института, които „бълват кадри”, и 7-8 ветеринарни техникума.

"Наистина, ветеринарната колегия за това животновъдство, което има в България, е  много. Ние подготвяме тези гарантирани запазени територии като участъци да отпаднат, за да могат колегите да бъдат изправени пред една реална конкуренция в сектора. И тя да доведе от една страна до намаляване на броя на практикуващите ветеринарни лекари, а от друга – до подобряване на качеството на ветеринарното обслужване и гаранциите, които те дават към опазване на здравето на животните, оттам и на хората”, заключи земеделският министър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.