1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Архитект прави водоустойчиви тухли от кръвта на крави

Архитект прави водоустойчиви тухли от кръвта на крави

Джак Мънро: Процесът е идеален за сухи региони

Кръвта на една крава е приблизително осем галона (1 галон – 4,54 литра). Когато от тревопасно създание с не особено приятна миризма, животното се превърне в нещо с приятен вкус, цялата тази кръв отива на боклука.

За да намери приложение на отпадъчната течност, млад британски архитект, наскоро дипломирал се от университета на Уестминстър, е намерил малко зловещо, но иначе практично решение – да прави водоустойчиви тухли от непотребната кравешка кръв.

Животинската кръв, и особено тази на кравите, е един от най-изобилните отпадъчни материали в света, обяснява Джак Мънро. Наскоро дипломиралият се британец е решил да провери дали за този отпадък може да си намери архитектурно приложение, пише БТА.

След като е експериментирал с направата на лепило, младият архитект е установил, че ако смеси кръв от крава с пясък и консерванти, и ги пече един час при температура от около 70 градуса по Целзий, се получават задоволителни водоустойчиви тухли.

Процесът според Мънро е идеален за сухи региони, където поради недостиг на вода, но при наличие на достатъчно крави и пясък, традиционните тухли от кал могат да бъдат заменени с нестандартните тухли от кръв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.