1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Арктическият студ в Съединените щати е нанесъл щети за 5 млрд. долара

Арктическият студ в Съединените щати е нанесъл щети за 5 млрд. долара

Броят на засегнатите американци надхвърля 200 млн.

Арктическият студ, сковал голяма част от територията на Съединените щати, е нанесъл до момента на страната щети в размер на минимум 5 млрд. долара.

5 милиарда обаче не са кой знае какво, отбелязват от Planalytics - компания, специализирана в оценяването на влиянието на климата върху бизнеса. Подобна ситуация имаше и през 2010 г., като щетите тогава бяха доста по-големи - на стойност 25-30 млрд. долара.

Понятието "арктически студ" съвсем не е поетическа метафора. Централните и източните щати в САЩ са под влиянието на студен фронт именно от Арктика. Броят на засегнатите американци надхвърля 200 млн., като до момента вследствие студовете са починали най-малко 21 човека, допълва БГНЕС.

От Planalytics обаче не считат, че арктическите температури ще доведат до забавяне на икономическия ръст на страната. Загубите в сферите на търговията, транспорта, доставките и услугите ще бъдат компенсирани, след като времето омекне и бизнесът заработи отново на пълни обороти, убедени са експертите.

"Основания за паника няма, топлото е на път!", прогнозират и синоптиците. По оценка на Националната метеорологична служба, през близките дни на цялата територията на страната ще започне съществено затопляне.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.