1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Арсенът в питейната вода в Хасковско е от месец май

Арсенът в питейната вода в Хасковско е от месец май

Общо взетите проби до този момент са 16

Първата проба със завишено съдържание на арсен в питейната вода в Меричлери и Великан е от месец май. В село Татарево индикации за проблема са се появили още миналата година. Информацията бе съобщена днес от регионалната здравна инспекция.

Първата проба е взета на 13 май. Тогава съдържанието на арсен в живителната течност е било 20,25 микрограма на литър при норба 10. Общо взетите проби до този момент са 16. Те са били колебливи. В Меричлери и Великан те са се движели в границите 14,2 - 25,2 микрограма на литър, а в Татарево - от 9,4 до 17,8.

"Не издадохме заповед за спиране на водата в тези населени места по-рано, тъй като нямахме убедителни аргументи за необходимостта от тази мярка", обясни д-р Янев. Той допълни обаче, че водата от чешмите на живеещите в трите населени места няма да бъде разрешена за пиене, докато не се намери трайно решение на проблема.

В Татарево водоподаването може да бъде възобновено още утре. Тогава ще са готови резултатите от взетата днес проба. Там тази сутрин ВиК - Хасково е направила байпас и вече по тръбите тече вода от Ябълково. Освен това се подготвя и пускането на друга помпена станция.

В Меричлери и Великан обаче нещата не са ясни. Все още в РИОКОЗ - Хасково няма становище на димитровградското водно дружество как проблема ще бъде решен. Вариантите там са два - или да бъде поставен филтър, или да бъде изградена нова водопроводна мрежа, което обаче би струвало милиони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.