1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма“ в Източните Родопи

Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма“ в Източните Родопи

Занятията ще се проведат от 6 до 8 май в с. Горно поле

Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма“, част от мрежата на „Новото тракийско злато“,  в с. Горно поле, община Маджарово от 6 до 8 май.

Уменията да се работи с вълна и конкретно с каракачанска вълна и да се направят чанти, шапки, бижута и всякакви възможни декорации ще бъдат показани от Сесил Бустен (Холандия) и Надежда Филипова (България) пред местни хора и туристи. И двете имат богат опит в работата с вълна.

След като близо 15 години е работила като дизайнер на костюми, през 2006 година открива магията на древното изкуство на плъстене. „Учех се сама и следвайки собствения си инстинкт започнах да правя триизмерни безшевни предмети от нишките и влакната. Много скоро открих, че тази техника позволява неограничена свобода в творческия процес. Това важи за всички материали, с които работя: вълна (от овце, кози, камили и др.), коприна, лен, коноп и др. Щом се използва определено количество вълна, могат да бъдат захващани влакна от други суровини и накрая да се постигне голямо разнообразие от продукти. Обичам невероятната повърхност на филца, която сякаш те моли да я докоснеш“, обяснява Сесил.  Наскоро тя е открила ново предизвикателство: работата с каракачанска вълна. Вълната на каракачанската овца е груба, но предлага по думите на Сесил нови художествени и технически възможности.

Надя е преводачка по професия, но е тотално обсебена от вълната и плъстите. Тя е пленена от многофункционалността на материала и технологията: еднакво добри за черги, чанти, покривки за маса, бижута и дори фини булченски рокли. Величае тяхната простота: нужни са само руно вълна, топла вода и сапун, много здрави ръце и упорство. Нейните плъсти се характеризират с изчистени форми, функционалност и естествени цветове. Обожава чантите. Надя е сигурна, че всеки, който види колко близо до природата и лесен е процесът на плъстенето на вълна, ще се запали.

Дори и да не се включите пряко в работата на ателието, ще можете да наблюдавате работата на двете майсторки и как те предават опита си на местните хора. В трите дни на ателието ще имате възможност за приятно прекарване в Източните Родопи: разходки в района, конна езда, кану по Арда и други забавления, които „Дивата ферма“ предлага на своите гости.

Ателието е все още отворено за записвания: http://bedandbirding-rhodopes.bg/karakachanska-vulna-atelie.html

Вижте тук програмата за ателието, а тук - за работата на Сесил с каракачанска вълна.

За проекта „Новото тракийско злато“

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие,  биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации  АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.

 „Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.