1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Атина има най-голямата летищна централа за слънчева енергия в света

Атина има най-голямата летищна централа за слънчева енергия в света

Паркът се състои от 28 700 слънчеви панела и 6 електрически трансформатора

Летището в Атина от вчера има собствен фотоволтаичен парк, съобщава онлайн изданието Athens News. Съоръжението е с капацитет 8 мегавата, изградено е върху 160 000 кв. метра и е най-голямата летищна централа за слънчева енергия в света. Паркът вече работи, след като беше официално открит от гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Георгиос Папаконстантину.

Изграждането на централата е продължило 6 месеца, а инвестицията е на стойност 20 милиона евро, финансирани изцяло от летището, без субсидии от държавата. Паркът се състои от 28 700 слънчеви панела и 6 електрически трансформатора. Изграден е от частната гръцка компания Biosar, специализирана в строителството и поддържането на фотоволтични системи.

Компанията, която оперира летището, си е поставила цели за съкращаване на въглеродните емисии и очаква новото съоръжение да помогне за постигането им. Прогнозите са, че паркът ще произвежда 11 милиона киловатчаса енергия годишно, което се равнява на 20% от консумацията на компанията и ще намали въглеродните й емисии с най-малко 10 000 тона годишно за период от минимум 25 години. По данни на компанията това е количество СО2, което се поглъща от 1.5 милиона дървета годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.