1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Австралия забрани ловните трофеи от лъвове

Австралия забрани ловните трофеи от лъвове

В Африка са останали по-малко от 40 хиляди лъва

Ловни трофеи от лъвове вече са забранени за внос или износ на австралийския континент. С това Канбера се надява да допринесе за намаляването на избиването на дивите животни в Африка, заяви министърът на околната среда Грег Хънт.

Трофеите често са от Южна Африка, където се организира така наречен "консервиран" лов. При него отгледани в плен лъвове се пускат в заградени пространства, където туристите плащат хиляди долари за съмнителното удоволствие да ги отстрелят с пушка или лък.

"Най-величественото животно се отглежда с една-единствена цел, и тя е да бъде убито за удоволствие и за печалба", изтъкна Хънт, представяйки заповедта за забраната. Министърът се надява и други държави да се присъединят към инициативата и да предприемат подобни мерки.

През периода 2010 до 2013 година австралийски ловци са внесли в страната трофеи като кожи и лапи от 91 лъва. При търговия с бракониерски ловни трофеи законите на страната постановяват до 10 години затвор и глоба до 170 хиляди долара за частни лица и до 850 хиляди за фирми.

По данни на природозащитници в Африка са останали по-малко от 40 хиляди лъва, като броят им за последния четвърт век е намалял наполовина. Основна причина за това са загубата на житейската им среда и ловът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.