1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Австралийските авиолинии строят завод за биогориво

Австралийските авиолинии строят завод за биогориво

Авиацията генерира само 2 процента от дължащите се на дейността на човека емисии

Австралийският авиопревозвач „Куантас” се очаква да обяви по-късно този месец строежа на втория по големина в света завод за биогориво, пише „Гардиън”, цитиран от 3e-news.net. Проектът най-вероятно ще бъде изпълнен от американския производител на горива Solena Group.

Авиокомпаниите бързат да намалят зависимостта си от фосилни горива, тъй като от 2012 г. въздушният транспорт ще бъде включен в европейската схема за търговия с емисии парникови газове. Така всеки самолет, летящ от или за страна от Европейския съюз, трябва да намали емисиите си или да плаща глоби.

През февруари 2010 г. Solena Group подписа договор с британската фирма British Airways за изграждането на първия по рода си завод за зелено гориво в света. Плановете на авиокомпанията предвиждат до 2014 г. част от нейните самолети да започнат да летят с екогориво, което има ниски вредни емисии.

Заводът е на стойност 200 млн. британски  лири и най-вероятно ще се намира в Източен Лондон. След като бъде построен той ежедневно ще превръща 500 хил. тона отпадъчна биомаса в 60 млн. литра зелено авиогориво. Боклукът, използван в завода, ще включва хранителни и дървесни остатъци, окосена трева, земеделски и промишлени отпадъци. Предполага се, че заводът на „Куантас”, който ще бъде построен в Австралия, ще е от същия тип.

Авиацията генерира само 2 процента от дължащите се на дейността на човека емисии. Според експерти обаче отделените от индустрията газове отиват директно в атмосферата и въпреки по-малкото им количество ефектът от тях върху климата е пряк. Европейската комисия е поставила за цел до 2020 г. емисиите от авиотранспорта да бъдат намалени с 8%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.