1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БАБХ следи за състоянието на популацията на мароканските скакалци

БАБХ следи за състоянието на популацията на мароканските скакалци

Огнищата са съсредоточени в необработваеми площи и са с висока плътност 8-10 бр./кв.м

Българска агенция по безопасност на храните следи за състоянието на популацията на мароканските скакалци, съобщиха от агенцията. Създадена е организация между Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград и кметовете на населените места в застрашените райони за проследяване развитието на мароканските скакалци и за доуточняване на засегнатите площи. Проведена е среща с експерти от община Петрич за запознаване с обстановката и за уточняване възможността на общината да осигури средства за наемане на техника. Датата на пръскането срещу мароканските скакалци все още се доуточнява.

Експертите от Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград са извършили необходимите маршрутни обследвания в районите, където миналата година е установен каламитет. Огнищата от марокански скакалец (от излюпване до втора възраст) са съсредоточени в необработваеми площи и са с висока плътност 8-10 бр./кв.м. Картотекирани са териториите, в които съществува потенциална опасност от силно намножаване и разпространяване на популацията, като прогнозата е за 200 дка от местността „Горното поле” в село Марикостиново и 1000 дка от местността „Метлата” в село Генерал Тодоров, община Петрич.

В община Кърджали, по-ниските температури и честите превалявания доведоха до забавяне началото на излюпване на мароканския скакалец. Очаква се началото му да започне при трайно повишаване на температурите. От 16 май се извършват маршрутни обследвания в местата, където е установено нападение през 2010 година. Начало на излюпване все още не е установено.

Наблюденията на експертите от Българска агенция по безопасност на храните върху излюпването, развитието на ларвите и популационната плътност на мароканския скакалец продължават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.