1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бъдещ квартал на Стара Загора ще се сдобие с канализация с европари

Бъдещ квартал на Стара Загора ще се сдобие с канализация с европари

Снимка:

Село Богомилово, в което живеят над 2 хил. души, се радва на първата крупна инвестиция в новата си история

Дългоочакван момент за с. Богомилово - първа копка на бъдещата канализационна мрежа, зарадва днес, 16 октомври, жителите на близкото до Стара Загора населено място. Изграждането й в съответствие с капацитета на пречиствателната станция за отпадни води и разрешително за заустване в град Стара Загора е етап от Интегрирания воден проект за областния център. Финансирането е от Кохезионния фонд на Европейския съюз, от бюджета на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и от бюджета на община Стара Загора.

Инвестицията е за 10 млн. лева, а срокът за изпълнение е 10 месеца, обяви пред медиите зам.-кметът на Стара Загора инж. Янчо Калоянов, който е ръководител на проекта. Заедно с него кирките размахаха инж. Латьо Латев, изпълнителен директор на основната строителна фирма Пи Ес Ай и Петър Коев, кмет на Богомилово.

Селото, на което предстои да стане квартал на Стара Загора, заслужава да има канализация, контролът върху качеството на работа ще бъде завишен и Богомилово ще има наистина съвсем друг облик – без течове и мръсотия по улиците, увери Калоянов. Той похвали кмета на Богомилово, който също има принос за одобрението и съгласуването на проекта.

„В най-новата история на селото такъв вид крупно вложение и с толкова огромен мащаб не е правено! Всяко домакинство ще усети ползата от случващото се. Тук реално живеят над 2000 души, 850 домакинства, улеснени от близостта до града на селото”, описа кметът Петър Коев. Има засилен интерес към селището, хората осъзнават, че местната инфраструктура и удобствата за бита им се доближават до тези в Стара Загора, а предимствата са чист въздух и спокоен живот.

20-километрова е изграждащата се канализационна мрежа, за да влезем в сроковете ще се работи с 4 групи, а по-късно към тях ще се присъедини и пета, увери инж. Латев.

автор: Нина ЙОВКОВА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.