1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бъдещето на защитените територии беше обсъдено на работна среща

Бъдещето на защитените територии беше обсъдено на работна среща

Липсва дългосрочна визия за развитието на мрежата от защитени територии

Работна среща „Бъдещето на мрежата от защитени територии в България” събра над 30 експерти от държавните институции, научната общност и неправителствените организации, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) предаде dnevnik.bg. Срещата се организира от дружеството заедно с Асоциацията на парковете в България и Българска фондация Биоразнообразие.

Във форумът взеха участие зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева, зам.-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов, редица експерти от двете ведомства, представители на Изпълнителна агенция по горите, на парковите администрации, БАН и повечето големи неправителствени организации.

Зам.-министър Евдокия Манева съобщи, че скоро предстои изменение на Закона за защитените територии. Тя допълни, че се ангажира като представител на правителството и в бъдеще да търси мнението на учените и представителите на неправителствения сектор. Зам.-министър доц. Георги Костов също се ангажира да предостави пълна подкрепа от страна на Министерство на земеделието за решаването на проблеми, свързани с опазването на околната среда. Той заяви още, че няма да бъдат правени компромиси с тези въпроси, тъй като те засягат качеството на живот на следващите генерации. Доц. Костов анонсира, че в четвъртък в Министерство на земеделието и храните за първи път ще бъде представен концептуално новият Закон за горите.

Участниците се обединиха около мнението, че липсва дългосрочна визия за развитието на мрежата от защитени територии, тяхното ефективно управлението и адекватно финансиране. Те подчертаха, че най-голямото предизвикателство е работата по тези три приоритетни аспекта като основа за прилагането на ефективна политика за опазване на биологичното разнообразие на България. Срещата „Бъдещето на мрежата от защитени територии в България” е част от дейностите в рамките на инициативата 2010 – Международна година на биоразнообразието, обявена от ООН.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.