1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България бе избрана за член на Океанографската комисия към ЮНЕСКО

България бе избрана за член на Океанографската комисия към ЮНЕСКО

Това стана по време на 26-ата сесия на комисията, провела се между 22 юни и 5 юли в главната квартира на ЮНЕСКО в Париж

България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Междуправителствената океанографска комисия към ЮНЕСКО, съобщиха от БАН. Това стана по време на 26-ата сесия на комисията, провела се между 22 юни и 5 юли в главната квартира на ЮНЕСКО в Париж. Директорът на Института по океанология при БАН и Председател на Националната океанографска комисия – доц. д-р  Атанас Палазов – стана заместник - председател на МОК.

Изборът е закономерен резултат от активната дейност на Националната океанографска комисия при БАН и признание за българската морска наука, която през последните десет години успя да се утвърди като равностоен партньор на европейските и американските си колеги, посочват от академията.

Създадена през 1960 година Междуправителствената океанографска комисия (МОК) към ЮНЕСКО насърчава международното сътрудничество и координира програмите за морски изследвания, системите за наблюдение на морската среда, намаляването на риска от бедствия и обучението на морски кадри, за получаване на повече познания и по-добро управление на природата и ресурсите на Световния океан и бреговите зони. Чрез прилагане на тези знания, комисията цели да усъвършенства управленческите практики и процесите на вземане на решения в държавите, членуващи в нея, да подпомага устойчивото развитие и да защитава морската среда. Комисията се стреми към по-нататъшно развитие на управлението на моретата и океаните, което изисква укрепване на институциите, отговарящи за морските научни изследвания и морско управление в държавите членки. България е активен член на МОК от 1969 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.