1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България е на 30-то място в света по Индекса за екологична ефективност 2018

България е на 30-то място в света по Индекса за екологична ефективност 2018

Страната се представя отлично в категория „Биоразнообразие и хабитат"

България се нарежда на 30-о място в света и на трето в региона на Източна Европа в глобалния Индекс за екологична ефективност 2018 г.  (Environmental performance index 2018) .

В предишната класация през 2016 г. страната ни заемаше 33-то място сред общо 180 държави.

България се представя отлично в категория „Биоразнообразие и хабитат“, изкачвайки се с цели 41 позиции от 64-то до 23-то място спрямо класацията от 2016 г.  Значително подобрение е отбелязано и в категория „Гори“ където за две години сме се изкачили от 50-о на 34-то място.

В категория „Замърсяване на въздуха“ страната ни заема 74-то място, което е подобрение с три позиции.  Данните от доклада показват, че по показателя „Качество на въздуха“ България е на 89-о място, като лекото влошаване на позицията ни се дължи основно на показателя „Твърдо гориво за домакинствата“.

Индексът оценява 180 държави по 24 показателя за ефективност, в десет категории, обхващащи екологичното здраве и жизнеността на екосистемите. Тези данни дават яснота каква екологична политика трябва да води съответната държава.

Индексът се изготвя на всеки две години от Йейлския и Колумбийския университет съвместно с организаторите на Световния икономически форум.

Можете да видите данните за България на този линк:

https://epi.envirocenter.yale.edu/epi-country-report/BGR

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.