1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България е поела ангажимент до 2015 г. да приключи изграждането на 24 нови депа за отпадъци

България е поела ангажимент до 2015 г. да приключи изграждането на 24 нови депа за отпадъци

До момента са изградени само две

България е поела ангажимент до 2015 година да приключи изграждането на 24 нови депа за отпадъци, но до момента са изградени само две. Още в края на 2009 г. е трябвало да закрием депата за сметища, които не отговарят на европейските изисквания, според европейска директива и договора за присъединяване, но не сме го направили, защото не сме имали финансова възможност. Това обяви пред БНТ Искра Михайлова, министър на околната среда и водите.

Планирано е на нови терени да бъдат построени нови депа по Оперативна програма "Околна среда", а след това да бъдат рекултивирани и старите сметища. "Европейската комисия е започнала процедура през 2012 г., когато подлежащите на рекултивиране депа са били 130, а към днешна дата те са 113. Наказанията при неизпълнение на заложените проекти могат да бъдат в размер на няколко милиона евро", заяви Михайлова.

По думите й от 2015 г. такса смет няма да се изчислява на база данъчна оценка на имот, а на база на количество произведен отпадък. "Това е крачка напред и хората ще гледат колко боклук ще изхвърля", смята министърът. По думите й щом 90% от държавите са съумели да открият и въведат тази формула, трябва да го направим и ние. Предстои след тази година да бъдат засилени инвестициите в управлението на отпадъците. Целта ще е не толкова да се изграждат депа, колкото да се въвеждат инсталации за разделно събиране, сепариране, оползотворяване, за да намалим обема на отпадъка, който се депонира.

Според министъра на околната среда и водите в част от селските райони в контейнерите за отпадък се изхвърля зелена маса и се изпраща в депата, а от зелената маса може да се прави компост, който да се ползва като тор в земеделието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.