1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България е с най-мръсен въздух в Европа

България е с най-мръсен въздух в Европа

Това показва доклад на Европейската сметна палата

България е с най-мръсен въздух в Европа. Това показват данните от доклад на Европейската сметна палата. Емисиите на фини прахови частици остават високи. Това отнема две години и половина от доброто здраве на българските граждани. Средно този показател за Европейския съюз е под 1%.

Ирландия, Кипър, Естония, Латвия, Литва и Малта – това са държавите, сочени като отличници по качество на въздуха в доклада на Европейската сметна палата. Всички останали държави нарушават нормите и не взимат нужните превантивни мерки. Най-често даваните като лош пример обаче градове са София и Краков. България е критикувана заради липсата на напредък от 2009 г. насам. Единствената реално направена стъпка е смяната на остарели превозни средства в обществения транспорт с нови.

Като недостатък се отбелязва още и липсата на публична информация за качеството на въздуха в реално време, както и липсата на конкретни мерки за намаляване на вредните емисии от битовото отопление. Поставя се под съмнение ефективността на цялата система за замерване на стойностите на качеството на въздуха в българската столица. Обобщената оценка в евродоклада е повече от тревожна – всяка година мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на 400 хиляди души в Европейския съюз.

Милиарди евро се харчат за взимането на превантивни мерки, а напредъкът е незначителен. Критериите за качеството на въздуха в Европейската общност не са променяни от 20 години и са по-ниски от тези на Световната здравна организация. Това налага тяхното преразглеждане и ревизия, е заключението на евродоклада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.