България и Австрия сключиха втора сделка за продажба на парникови емисии

Приходите ще бъдат използвани за финансиране на проекти за енергийна ефективност на училища и детски градини

България сключи втори договор с Австрия за продажба на Предписани емисионни единици (ПЕЕ) в рамките на първата в България Национална схема за "зелени" инвестиции.

Приходите от сделката ще бъдат използвани главно за финансиране на проекти за енергийна ефективност на български училища и детски градини, както и за подпомагане на инсталации на биомаса, биогаз и други видове възобновяема енергия. Всички мерки ще доведат до значително намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата.

Реализацията на проектите ще осигури социални, икономически и екологични ползи – подобряване на качеството на живот чрез създаване на по-добри условия за отопление на учениците, спестяване на разходи, по-високо ниво на заетост на местно ниво и по-здравословна околна среда.

Договорът е резултат от ползотворни и градивни преговори между Министерството на околната среда и водите на Република България и Република Австрия. Сключената сделка ще окаже положително влияние за увеличаване на австрийските инвестиции в България и за укрепване на двустранните отношения.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова посочи със задоволство, че целта за създаване и поддържане на прозрачна и надеждна Схема за зелени инвестиции е постигната.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.