1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България има залежи от въглища за още 34 години

България има залежи от въглища за още 34 години

Проучването е направено от Института за световна устойчивост

България има залежи от въглища за още 34 години, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британско проучване. То е направено от Института за световна устойчивост (Global Sustainability Institute).

До пет години резервите от петрол, въглища и газ на Великобритания ще се изчерпят, Русия разполага със запаси от петрол за над 50 години, на газ за над 100 години и на въглища за над 500 години, показва британско проучване.

Резервите на Великобритания от петрол ще свършат след 5,2 години, от въглища - след 4,5 години, а от газ - след 3 години. Положението на Франция е дори още по-лошо - нейните резерви от трите вида ще се изчерпят за по-малко от година. Германия пък има резерви от въглища за 250 години, но петролните й запаси ще се изчерпят за по-малко от година.

Според проучването недостигът на енергоносители ще увеличи зависимостта от Норвегия, Катар и Русия. Европа трябва да насочи усилията си за развитие на енергията от вятър, слънце, морски приливи и други възобновяеми източници, посочва Виктор Андерсън, професор от института.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.