1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България не може да разчита на пари от Европейския фонд за солидарност за преодоляване щетите от наводненията

България не може да разчита на пари от Европейския фонд за солидарност за преодоляване щетите от наводненията

Снимка:

Това стана ясно от думите на еврокомисаря Кристалина Георгиева

България не може да разчита на пари от Европейския фонд за солидарност за преодоляване щетите от наводненията. Това стана ясно от думите на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Все още няма пълна оценка на щетите от наводнението, но те не са в мащаба, който би довел до искане на компенсация от Европейския фонд за солидарност. По груба оценка говорим за десетки милиони в щети, не за стотици милиони. За България 0.6% е над 220 млн. евро, тоест засега ние нямаме причина да търсим този фонд, обясни Георгиева в Министерски съвет.

От изказването й става ясно още, че евентуална помощ може да се иска при бъдещи наводнения през март и април, когато ще е най-голямото снеготопене.

Полша, Италия, Холандия, Белгия и Дания са заявили, че са готови да окажат съдействие на България. Европа ще помогне на бедстващите със специален изолационен укрепващ материал, който е необходим на много места в България и отопляеми палатки с калорифери, както за пострадалото население, така и за хората, работещи на място.

Според нея – за цяла Европа и света е задача засилването на превантивната дейност.

Цяла Европа е скована в студ, в девет страни, включително България в цялата страна или в отделни регион е обявено бедствено положение. След тази тежка зима може да ни очаква и тежка пролет с големи наводнения, за които трябва да се готвим, каза Кристалина Георгиева. Тя оцени организацията в бедстващите райони като много добра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.