1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България отбеляза Денят на Земята

България отбеляза Денят на Земята

Снимка:

Страната ни е направила значителни усилия за определяне на своите обекти по Натура 2000

Тази година той се чества под мотото "Зелена генерация". У нас са предвидени редица екологични и образователни инициативи, ученически конкурси, изложби на детски рисунки и фотоизложби, почистване и залесяване с храсти и дървета дворовете на детски градини и училища. Сред инициативите на националните паркове са походи, беседи за биоразнообразието, почистване на екопътеки и състезания за ученици на природозащитни теми.

В София пред Народния театър празника откри Зинаида Златанова, ръководител на представителството на ЕК в България . Пред множеството представители на екоорганизации, граждани и на държавни институции тя ни припомни, че покриваме само 2,5% от общата площ на Европейския съюз, но страната ни е дом на почти 70% от защитените видове птици в Европа и на около 40% от защитените местообитания. Това впечатляващо биологичното разнообразие се дължи на стратегическото разположение на държавата и на разнообразния и пейзаж - дълга бреговата линия, отдалечени и все още много диви планини като Родопите и Стара планина, както и огромните тревни и мочурливи зони между тях, допълни Веселина Кавръкова от Международната природозащитнна организия WWF.

България е направила значителни усилия за определяне на своите обекти по Натура 2000 (досега 114 и 228 СЗЗ, определени ОЗО), която обхваща около 34% от територията на страната, допълни Ивелина Василева, заместник министър на околната среда и водите. Коалиция “За да остане природа в България” организира в Деня на Земята шествие, което тръгва се от НДК, минава се през центъра и се стига до езерото “Ариана”. Това е шествие-карнавал, по думите на Константин Иванов – представител на WWF.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.