1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България поддържа позицията си в националното законодателство по въпроса с шистовия газ

България поддържа позицията си в националното законодателство по въпроса с шистовия газ

Снимка:

Това заяви екоминистърът Искра Михайлова

"България по никакъв начин не е променяла, няма намерение да променя и продължава да поддържа позицията си в националното законодателство по въпроса с шистовия газ."  Това заяви екоминистърът Искра Михайлова в ефира на ТВ7 във вторник.

В България има мораториум върху проучванията и добива на шистов газ по метода фракинг, а също така в българския закон за опазване на околната среда има текстове, според които е задължително прилагането на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), припомни Михайлова.

По думите й приетият мораториум у нас се случи благодарение на принципа на ЕС, че страните членки имат право да решат сами. По време на разговори и преговори страната ни е отстоявала тази позиция, представителят на страната ни в Корепер е подкрепил общото решение на страните членки, че проучването и добива на неконвенционални въглеводороди няма да бъде включвано в приложенията на проекта за европейска директива.  

Министърът изтъкна като приоритет за политиката й тази година изработването на общите устройствени планове на българските общини, които са спирани в продължение на години. "Имах среща с кметовете и съм поела ангажимента, че ще има график за подкрепата на всеки един от плановете", обясни Михайлова.

Според нея освен забранителни заповеди за защитените зони трябва да има и планове за управление, в които да се вижда какво може да се прави в дадена зона. "Биоразнообразието може да бъде опазвано и не всички човешки дейности пречат", каза тя в тази връзка и добави, че се разчита на финансиране и от ЕС за изработването на планове за управление на зоните по "Натура".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.