1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България се включва в европейския индекс за качеството на въздуха

България се включва в европейския индекс за качеството на въздуха

Свързването на данните на ИАОС с ЕАОС се извършва по проект на ОПОС 2014-2020

Изпълнителната агенция по околна среда и води (ИАОС) ще се включи в новата онлайн услуга за качеството на атмосферния въздух на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия. Данните ще се изпращат в реално време до ЕАОС. Страната ни ще бъде включена в Европейския индекс за качество на въздуха след като от ЕАОС бъде осигурен контакт със сървъра, чрез който информацията ще бъде предавана в реално време. Това се очаква да стане до края на ноември т. г. след установяване на техническа съвместимост.

Свързването на данните на ИАОС с ЕАОС се извършва по проект на ОПОС 2014-2020 „Създаване на информационна система за докладване на данни за качеството на атмосферния въздух (КАВ) като част от Националната система за мониторинг на КАВ в реално време“.

Преди 15 дни ИАОС изпрати запитване до Европейската агенция за предоставяне на достъп за предаване на данни до специализирания им сървър. Вчера от ЕАОС бяха получени необходимите данни за реализиране на връзката и се работи по осъществяването на онлайн контакта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.