1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще бъде сред най-засегнатите от глобалното затопляне

България ще бъде сред най-засегнатите от глобалното затопляне

През 80-те години на този век температурите в Европа ще се повишат с 2.5 до 4.5 градуса по Целзий

България, заедно с Испания, Португалия, Италия и Гърция, вероятно ще е сред страните от ЕС, които ще понесат най-сериозни финансови щети от промените в климата, предупредиха в огласен в сряда доклад експерти от Обединения изследователски център към Европейската комисия, информира Франс прес.

В случай, че бъдат взети навременни мерки, глобалното затопляне би могло да коства на ЕС между 20 и 65 милиарда евро загуби, предупредиха специалистите. Документът е изготвен на базата на изследване, което предвижда няколко сценария за повишаване на температурите и морското равнище. Според тях през 80-те години на този век температурите в Европа ще се повишат с 2.5 до 4.5 градуса по Целзий, а морското равнище - с 46 до 88 сантиметра.

В доклада се отбелязва, че ако тези климатични промени настъпят още днес, ЕС ще трябва да отдели между 20 и 65 милиарда евро от своя БВП, за да се справи с проблемите, които те ще породят. Най-големи щети в икономически план от глобалното затопляне ще понесат страните от Източна и Централна Европа. Отчита се влиянието на глобалното затопляне върху четири особено чувствителни към климатичните изменения сфери като селското стопанство, наводненията, свързани с повишаването на нивото на водата, промените в крайбрежните райони с преселването на жителите им, и туризма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.