България ще се присъедини към Европейската космическа агенция

Това е станало ясно след среща на министър-председателя Бойко Борисов с делегация от Руската федерация по повод 50 години от първия полет на човек в Космоса

Правителството ще направи необходимите постъпки за сключване на споразумение за членство на България в Европейската космическа агенция (ESA), съобщи правителствената информационна служба.

Това е станало ясно след среща на министър-председателя Бойко Борисов с делегация от Руската федерация по повод 50 години от първия полет на човек в Космоса. На срещата са били космонавтите Виктор Савиних, Юрий Гидзенко, Георги Иванов, Александър Александров, директорът на института по космически изследвания при БАН проф. Петър Гецов и руският посланик в България Юрий Исаков.

По думите на премиера решението за асоцииране на България към ESA и нейните структури ще бъде одобрено от членовете на Министерския съвет веднага след Великденските празници.

По време на срещата са били обсъдени българо-руските отношения и развитието им по-специално в областта на науката. Министър-председателят е бил информиран за българския проект за разработване през следващите няколко години на микроспътник, чиято цел е да наблюдава и да предава по-подробна информация за земната повърхност и околната среда на територията на България и Балканския полуостров.