1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България за втори път ще има своя градина на престижното цветно изложение в Лондон

България за втори път ще има своя градина на престижното цветно изложение в Лондон

Идеята за дизайна на градината е на Христо Йорданов и сдружение "Див Рошков"

България за втори път ще има своя градина на престижното цветно изложение в Hampton Court, Лондон, което ще се състои от 3 до 8 юли 2012 г., съобщиха от Crossroad Garden Bulgaria. Българската градина отново ще бъде направена от Христо Йорданов, потомствен градинар. Crossroad Garden – Градина на кръстопът – така Христо Йорданов е озаглавил градината, която ще представи в Лондон по покана на Кралското градинарско дружество на Великобритания. "Градина на кръстопът" препраща към легендарния Път на коприната - най-великия път, свързвал някога Изтока и Запада и пръв мост между цивилизациите, по който са се обменяли открития и идеи. Пътят е преминавал и през земите на прабългарите.

Българската Crossroad Garden използва символиката на Пътя на коприната като място за духовен обмен и го допълва с български знаци – пътеки от цветя в цветовете на България бяло, зелено и червено", разказва Христо Йорданов. На площ от 24 км. м Crossroad Garden - Bulgaria ще визуализира символа за безкрайност чрез спирала, която ще бъде пресъздадена от вплетени върбови клони. Цветните пътеки в бяло, зелено и червено ще са като килим от типични български цветя - лавандула, чубрица, ралица, бегония, салвия /конски босилек/, мента, копър и мурсалски чай. Концепцията на градината се вписва изискванията за категорията "летни градини" на Hampton Court Flower Show 2012.

Идеята за дизайна на градината е на Христо Йорданов и сдружение "Див Рошков". Crossroad Garden ще съдържа и културна препратка, защото ще има и своя песен. Известният изпълнител Котарашки е дал своето съгласие да напише композиция, посветена на "Градината на кръстопът". "Градина на кръстопът" e посветена на световноизвестния български гимнастик Йордан Йовчев, първият гимнастик в света, който ще се състезава на шеста Олимпиада. Неговото участие на Олимпийските игри в Лондон и "Градината на кръстопът" превръщат Лондон в "българско" място през юли. Проектът "Градина на кръстопът" е започнал своята реализация.

Целия материал за българското участие в престижното цветно изложение в Hampton Court, Лондон, четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.