1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българска фотоволтаична асоциация: Енергетиката се управлява неефективно

Българска фотоволтаична асоциация: Енергетиката се управлява неефективно

От БФА настояват да бъдат публикувани всичките разходи на държавните дружества и кредитите, които обслужват

Корупцията в енергетиката продължава, заявяват от Българската фотоволтаична асоциация в съобщение до медиите. В него от асоциацията отбелязват, че за 15-ти път от началото на април се ограничава производството на електроенергия от възобновяеми източници, а в сметките за електричество отново ще присъства същият процент за "зелена" добавка.

От асоциацията настояват да бъдат публикувани всичките разходи на държавните дружества в енергетиката и кредитите, които обслужват. Сред исканията са да получат публичност договорите за ремонти и доставка на АЕЦ „Козлодуй“, както и на останалите държавни централи и да бъдат обяснени причините за тежкото финансово състояние на "Националната електрическа компания" (НЕК).

„Реалните проблеми в българската енергетика не са в сектора на екологичните централи - те са изградени с частни капитали при ясна законова рамка, не са и само в електроразпределителните предприятия. Истинските проблеми се крият в неефективното и непрозрачно управление на енергетиката, където се генерират милиардни разходи, които не се показват във фактурата за потребление на електроенергия“, се казва в съобщението.

От БФА предупреждават, че след ограничението на производството и цената за достъп до мрежата пред фалит са изправени над 1,6 хил. малки и средни фирми. Това ще доведе до нови 23 хил. безработни и спиране на обслужването на кредитите, чийто размер е над 2,8 млрд. лева. 

Припомняме ви, че преди празниците от БФА поискаха оставката на енергийния министър Асен Василев. Според тях той не се справя със задълженията си да управлява енергийния сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.