1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българската фотоволтаична асоциация очаква промени в управленската политика за ВЕИ

Българската фотоволтаична асоциация очаква промени в управленската политика за ВЕИ

Освобождаването на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев е стъпка в правилната посока

Освобождаването на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев е стъпка в правилната посока, но Българската фотоволтаична асоциация очаква категорични промени в управленската политика за ВЕИ и премахване на „цената за достъп”. БФА ще покани на среща новото ръководство на регулатора.

Производителите на електроенергия от възобновяеми източници подкрепят решението за освобождаване на Ангел Семерджиев от поста председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Българска фотоволтаична асоциация (БФА) многократно е алармирала обществеността за проблематични за ВЕИ сектора решения, приемани от ДКЕВР. „Действията на комисията показаха непознаване или незачитане на европейското и българското енергийно законодателство. Поставена под въпрос бе и независимостта на регулатора. Надяваме се, че кадровите промени в ДКЕВР ще доведат до преосмисляне на дискриминационната политика спрямо производителите на електроенергия от ВЕИ.“

През 2012 г. ДКВЕР прие няколко решения, които накърняват интересите на ВЕИ производителите у нас и в някои случаи нарушават европейските директиви и регулации. Най-скандално от всички бе решението за  налагане на „цена за достъп до мрежата” за ВЕИ централи. Този случай не само предизвика остро недоволство в бранша, но и провокира подаването на серия жалби в представителството на ЕК  у нас. Тази такса нарушава директивите за ВЕИ и за енергийния пазар, но е в разрез и с един от основополагащите принципи на ЕС. Започната беше процедура по предварително проучване на ситуацията, което може да доведе до започванетона процедура за нарушение на евро-нормите. Това ще коства на данъкоплатците стотици евро на ден.

Според БФА, „цената за достъп” отнема до 39% от всички приходи на ВЕИ централите, което е изправило над 1300 производители пред фалит.

„БФА очаква новото ръководство на комисията да преразгледа действията на органа и да отмени незаконната „цена за достъп до мрежата“. Асоциацията ще отправи покана за среща до новия председател на ДКЕВР и се надява на конструктивен разговор след 5 месеца без диалог с регулатора. Позицията на новото ръководство на ДКЕВР относно „цената за достъп” ще бъде показателна за нещо много важно – дали това решение е било инициирано лично от г-н Семерджиев, или е било част от цялостна управленска политика на българската държава.

БФА обръща внимание и на „актуализирания” Национален план за действие за енергията от възобновяеми източници (НПДЕВИ), приет от Министерския съвет на 9.01.2013 г. В документа се съдържат крайно неактуални данни и дори се анализира прилагането на Закона за възобновяемите и алтернативни енергийни източници и биогоривата, който бе отменен още през 2011 г. „Актуализираният” НПДЕВИ залага цел за инсталиране на 303 МВп фотоволтаични мощности през 2020 г., въпреки че към днешна дата официалните данни сочат 864 МВп инсталирани мощности от ФВ. Неоснователно, планът сочи изпълнение на целите за 2020г. Според изчисленията на БФА, необходимо е изграждането на поне още толкова ВЕИ мощности, за да бъде достигнат ангажиментът от 16% дял на ВЕИ в крайното брутно енергийно потребление на страната. Производителите не виждат начин това да се случи, ако не бъде върнато доверието на бизнеса в този сектор и не бъдат отменени незаконните решения на ДКЕВР.

Вярваме, че новата енергийна политика на правителството, свързана с облекчени административни процедури и повече прозрачност, трябва да намери израз и в решенията на Регулатора. Надяваме се протестите на ВЕИ производителите да останат в миналото и държавата с дела да спечели обратно доверието на бизнеса", уточняват от БФА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.