1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българската кандидатура в конкурса „Европейско дърво на годината 2013“ очаква подкрепа

Българската кандидатура в конкурса „Европейско дърво на годината 2013“ очаква подкрепа

Гласуването ще приключи на 28 февруари

Гласуването за „Европейско дърво на годината” 2013, което започна на 1 февруари 2013 г. на сайта www.treeoftheyear.org е вече в разгара си. Българските орехи и черница от с. Глушник търсят покрепа в състезанието с дървета с интересни истории от Чехия, Ирландия, Словакия, Унгария и Полша. В този конкурс обаче от значение са не възрастта, красотата и височината на дърветата, а историите, на които са били свидетели те. С това конкурса цели да привлече вниманието на обществото към интересни дървета свързани с местни исторически и природни богатства, да ги съхрани и популяризира. Гласуването ще приключи на 28 февруари и организаторът на конкурса, чешката фондация „Партньорство”, ще извести резултатите на 1-ви март. Награждаването на победителите ще се проведе през м. май в Брюксел.

Ето го и класирането до момента, където българската кандидатура е на шесто място: (за повече информация: www.treeoftheyear.org )

I място – Платан в Кози, Полша
II място – Чинар в Егер, Унгария
III място – Кралски дъб, Ирландия
IV място – Чинар от Комятице, Словакия
V място – Липа от алеята Нове Хради, Чехия
VI място – Черницата и орехите на Глушник, България

Надеждата ни за победителите в българското издание на конкурса – черницата и орехите от с. Глушник, е тази година те да надминат успеха на предшествениците си и да достигнат дългоочакваното и желано от нас първо място. В предишните две издания на конкурса „Европейско дърво на годината” през 2011 и 2012 г. българските участници успяха да се представят много добре - през 2011 г. чинарът от с. Гърмен се нареди на второ място, а през 2012 г. – брястът в с. Нисово, Русенско достигна трето място, отбелязват от Фондация "Екообщност".

Можете да гласувате за българските финалисти на www.treeoftheyear.org, номинация #2.

Конкурсът е организиран под патронажа на г-н Янец Поточник, еврокомисар по въпросите на околната среда и е подкрепен от Европейската организация на земевладелците.

Повече информация за конкурса „Европейско дърво на годината”: www.treeoftheyear.org.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.