1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българската седмица на гората – част от календара на Международната година на горите – 2011-а

Българската седмица на гората – част от календара на Международната година на горите – 2011-а

Законът за горите гарантира обществения интерес и правото на собственост

Програмата на настоящото правителство за реформа в горския сектор намери израз и се превърна в изразител на обществената воля с приемането на обнародвания на 8 март т. г. Закон за горите, обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на “Седмицата на гората” в Националния исторически музей в присъствието на зам.-председателят на Народното събрание Павел Шопов, председателя на комисията по земеделие и гори в парламента Десислава Танева, зам.-председателя на комисията Емил Димитров, министърът на околната среда и водите Нона Караджова и десетки лесовъди и работещи в горските и ловни стопанства и служби от страната. Тази година българската “Седмица на гората” /от 4 до 11 април/, отбелязана за първи път през 1925 г. под названието “Празник на залесяването”, е свързана с Професионалния празник на лесовъда и е включена в календара на събитията на Международната година на горите, която е под наслов “Горите за хората”.

“С новия Закон за горите на първо място става привеждане на принципите на устойчивото и многофункционално горско стопанство от теоретично знание в реално действие”, подчерта в приветственото си слово агроминистърът. По думите му “законът предвижда дълбоки промените във философията на функциониране на сектора на всички нива, които се основават на задълбочен анализ от наши и чужди експерти. Промените водят към децентрализация на системата, повишаване на персоналните права, мотивацията и отговорностите на лесовъдите. За първи път се разделя изцяло контролът от стопанисването на горите. С формирането на “фонд инвестиции в горите” трайно се решава един от най-болезнените професионален проблеми в сектора – липсата на инфраструктура",  посочи Найденов.

"Независимо, че реституцията бе извършена в далечната 1997 г. чак сега се въвежда истинска равнопоставеност между всички собственици на гори”, посочи Найденов. Новият закон регламентира и защитава интересите на браншовите организации в горския сектор. За първи път се въвеждат стимули за сертификация на горите, което означава прилагане на международен стандарт за най-добро управление. Публичността в процесът на планиране е законово гарантирана, с което се нареждаме до страни като Швейцария и Германия, добави Найденов.

"Нормативното признаване на екосистемните функции и услуги от горите, дори ни поставя пред тях в законодателно отношение", заяви още министърът на земеделието и храните. По думите му законът разписва справедлив, открит и пазарен начин на разпоредби с горските имоти държавна собственост. Той деклрарира, че “опазването на горите и дивеча от пожари и бракониери винаги е била и ще бъде приоритет в работата на горското ведомство”.

В рамките на откриването на Седмицата на гората в Националния исторически музей бяха наградени и отличилите се лесовъди от системата на горите. Лесовъд на годината стана директорът на Регионална дирекция по горите в Пловдив Пенчо Дерменджиев. Наградени бяха и трима негови подгласници: Мариана Терзиева, зам.-директор на Държавно горско стопанство Борино Тодор Бонев от горската дирекция във Велико Търново и Митко Комитов - директор на Държавното горско стопанство в село Славейно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.