1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българската ветроенергийна асоциация предприе съдебни действия срещу ДКЕВР

Българската ветроенергийна асоциация предприе съдебни действия срещу ДКЕВР

Държавната комисия намали с 22% изкупните цени за електрическа енергия от вятър от 1-ви юли 2012 г.

Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) предприе съдебни действия срещу тенденциозното и напълно необосновано решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали с 22% изкупните цени за електрическа енергия от вятър от 1-ви юли 2012 г., съобщи агенция КРОСС.

През последната една година на пазара за възобновяема енергия в България се развива тревожна ситуация. Законовата рамка се изменя прекалено често, като се въвеждат все повече ограничаващи мерки, целящи не да „охладят“, а да „убият“ инвеститорския интерес към сектора. Намалението на изкупната цена  за вятърна енергия е твърде голямо. То по никакъв начин не се базира на актуалната пазарна реалност, а по-скоро на моментната политическа конюнктура и по този начин поставя под въпрос доверието на бизнеса в компетентната и независима преценка на енергийния регулатор, посочват от асоциацията.

"Зелената енергия" бе превърната в удобно политическо оправдание за повишението на цените на електричеството за потребителите. А всъщност, нестабилната и противоречива държавна политика в сектора е това, което предизвиква небалансираното развитие на микса от възобновяема енергия в посока към най-скъпите източници.

В същото време регулаторът в сектора, чиято задача е по обективен и прозрачен начин да балансира интересите на потребители и производители, отказва да предостави информация за това как и за какво се изразходват парите на потребителите, събирани от добавката за "зелена" енергия.

Решението, с което комисията определя новите изкупни цени за електроенергия от възобновяеми източници, също е тенденциозно, изпълнено с противоречия и необосновани твърдения. То влиза  в  директно противоречие с разпоредбите на закона цените да са недискриминационни, основани на обективни критерии и определени по прозрачен начин. „Обжалвайки това решение, ние се борим за обективност на регулаторните органи и по-добри инвестиционни условия в България,“ заявява Себастиан Ньотликс, изпълнителен директор на БГВЕА.

„За да заслужат доверието на инвеститорите и да намалят риска за инвестицията, а оттам и цената за нови мощности, решенията на регулаторните органи трябва да са обективни и прозрачни. Това, което ДКЕВР направи с цените на електричеството тази година не бе нито обективно, нито прозрачно,“ допълва той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.