1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Български екодом се готви за "Гинес"

Български екодом се готви за "Гинес"

Водата в него ще се изпомпва с вятърен двигател

Енергонезависимо екологично жилище в пловдивското село Царацово кандидатства за световен рекорд на "Гинес" в областта на строителството, съобщи собственикът на къщата Георги Стамов предаде vesti.bg. Тя ще бъде изградена чрез алтернативни на традиционните източници на енергия.

Водата ще се изпомпва с вятърен двигател, електроуредите ще работят с ток от слънчев колектор, а по-тежките машини ще се задвижват с дизелов двигател с масло от рапица.  Въпросните енергоизточници ще се използват и в домакинството, като по този начин ще се спестява над 90 на сто електрическа енергия.

Моделът за "евтиния" дом е еднофамилна къща на два етажа с площ от 160 кв.м, чийто покрив ще бъде копие на Хеопсовата пирамида. За изграждането му ще бъдат използвани немагнитни материали, а той ще бъде покрит с алуминиеви плочки. Според Стамов "тази обемна форма се отразява положително на развитието на живите организми".  Процедурата за рекорда започва от днес.

За целта ще се води дневник, в който ще се отразяват всички дейности по време на самите строителни дейности, както и след това - за функционирането на дома през четирите сезона на годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.