1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Български и чуждестранни компании ще демонстрират иновационни проекти в областта на ВЕИ

Български и чуждестранни компании ще демонстрират иновационни проекти в областта на ВЕИ

Изложението ЕСЕН 2012 ще се проведе от 24 до 29 септември в Пловдив

Български и чуждестранни компании ще демонстрират световни новости в областта на използването на възобновяеми енергийни източници и пестенето на енергия по време на Международния технически панаир, който ще се проведе от 24 до 29 септември 2012 г. в Пловдив. Очаква се около 100 000 гости от страната и чужбина да посетят най-големия в Югоизточна Европа форум за инвестиционни стоки и технологии.

Сред иновациите от световен мащаб е първата изцяло българска ВЕИ система, комбинираща слънчеви панели, вятърна турбина, дизел генератор и електрическа мрежа. Получената енергия се съхранява от акумулаторна батерия, осигуряваща захранване в продължение на 72 часа. Хибридната системата Exeron е една независима малка електроцентрала, особено полезна в труднодостъпни райони, твърдят експерти. Тя ще бъде представена от „Интернешенъл Пауър Съплай“ на Международната изложба за електроника и електротехника „Елтех“. Част от новостите на ЕСЕН 2012 са ориентиране към намаляване на разходите за отопление. Фирма "Пестим енергия" започва да предлага на българския пазар инфрачервените панели InfraHEAT, които ще бъдат сред експонатите на Международната изложба за енергетика и екология „Енеко“.

При този метод лъчите са равномерни, здравословни и екологично чисти, затова се нарича „отоплението на Третото хилядолетие“, казват специалисти. В изложбата „Енеко“ участват и фирми, предлагащи съоръжения за биоенергия. Те са подходящи за домакинства и малки предприятия, тъй като чрез тях се оползотворяват отпадъци от дървесина, слама, плодове. В сферата на зеления бизнес се очертава нов подход за опростяване на оборудването, улесняване на неговата употреба и комплексност – комбиниране на нови източници на енергия с методи за нейното пестене, обясняват експерти. В този сектор са голяма част от разработките, които ще може да се видят на деловия форум за инвестиционни стоки и технологии, организиран от Международен панаир Пловдив.

Очаква се фирмите, работещи в "зелената" икономика, отново да бъдат най-привлекателни за посетителите специалисти на ЕСЕН 2012. Енергийните компании с иновационни проекти в областта на възобновяемите източници биха предизвикали най-голям интерес сред инвеститорите на Българската  фондова борса – това показа проучване, направено от "Капман Грийн Енерджи Фонд" през месец юни тази година.

На второ място са иновационните проекти в областта на информационните технологии, сочи изследването. Това обяснява и разрастването на Международната изложба за информационни технологии „Инфотех“, която също е в рамките на Международния технически панаир. Компании от 5 държави вече са заявили участие в нея.

В програмата на ЕСЕН 2012 са включени още и изложбите „Акватех“ (за технологии и управление на водите), „Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Интермин експо“ (за минна промишленост), „Машиностроене“, „Стройтех“ (за строителни материали, машини и технологии), „Химия“ и „Автомобилен салон Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.