1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Български и турски представители на властта се обявиха за чисти Странджа и Черно море

Български и турски представители на властта се обявиха за чисти Странджа и Черно море

Изграждането на ТЕЦ в района на Инеада се отменя

„Тази среща беше изключително полезна, тъй като стана ясно, че всички тук заставаме зад една и съща кауза – да запазим природата в Странджа планина, и от българска и от турска страна, чиста”. С тези думи народният представител от ПП ГРЕБ - Бургас Димитър Бойчев постави финал на кръгла маса на тема „Как ще се отрази работата на ТЕЦ, АЕЦ или и двете, в близост до българската граница с Република Турция, върху природата в региона и поминъка на местните хора?”.

Форумът се състоя в Бургас и събра на едно място изпълнителна, законодателна и местна власт от българска страна и кметове на погранични населени места от Република Турция.

„Имаше инвестиционно намерение от бизнеса са изграждане на ТЕЦ в района на Инеада. Местното население и моите колеги кметове от региона се противопоставихме. Получихме подкрепата и на нашия министър на околната среда и мога категорично да заявя, че на този етап проектът за изграждане на ТЕЦ не е на дневен ред”, това заяви кметът на община Инеада Тахир Ъшък. Неговият колега – кметът на Демиркьой Мухлис Явуз благодари на българските граждани, които са ги подкрепили по време на протестите и от името на турската група заяви, че за момента те нямат информация държавата да започва да изгражда АЕЦ в пограничния район.

Срещата беше организирана от народни представители от ГЕРБ - Бургас и черноморски кметове от България. Домакините изпратиха покани до народните представители от всички политически партии в региона, тъй като по думите на Димитър Бойчев темата е надпартийна и изключително важна.

„Надявахме се да получим по-конкретен отговор по темата за изграждане на централи от генералния консул на Република Турция в Бургас Джем Улусой, но той не успя да присъства на форума, въпреки че му отправихме официална покана”, каза Бойчев.

„Ние като народни представители се концентрирахме върху две основни теми, а именно: При работа на ТЕЦ, АЕЦ или и двете какви ще са последствията за околната среда и не по-малко важен въпрос – как ще се отрази тази дейност на поминъка и бизнеса на местните хора. По нашето Черноморие голяма част от коренните жители са рибари, основният бизнес е свързан с туризма”, каза още Бойчев.

Целия материал четете в убрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.