Български природозащитници ще протестират срещу проучванията за добив на шистов газ в съседна Румъния

„Зелените” твърдят, че проучванията в северната съседка могат да замърсят водите в Южна Добруджа

Български природозащитници ще протестират срещу проучванията за добив на шистов газ в съседна Румъния, съобщи съпредседателят на „Зелените" Борислав Сандов.

Причина за гражданското недоволство е фактът, че Румъния не е съгласувала с България даването на разрешението, въпреки мораториума у нас. „Зелените” твърдят, че проучванията в северната съседка могат да замърсят водите в Южна Добруджа.

„Нашата държава не трябва да позволява добива по тази технология и трябва да отстоява на международно ниво исканията на гражданите си,” подчерта Борислав Събев от гражданската инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.

Той изрази дълбокото възмущение на природозащитниците от намека на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова за евентуално преразглеждане на мораториума върху добива на шистов газ чрез фракинг.

„Виждаме открито лобиране да променим нашия мораториум, за да се подпишат договори за добив и когато бъде прието новото законодателство на ЕС по този въпрос, тези договори да са в заверено положение,” коментира Събев, според когото логичният път е забраната да се превърне в законодателна норма.

Стотици румънци ще протестират срещу шистовия газ в днешния Световен ден на околната среда. В София и Варна ще има солидарни демонстрации, които ще започнат в 18:00 часа съответно на площад „Независимост" и на входа на Морската градина.