1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българските домакинства не желаят да плащат за “зелен“ ток

Българските домакинства не желаят да плащат за “зелен“ ток

Само 13 на сто от българските домакинства са склонни да отделят повече средства за чиста енергия

Домакинствата в България не са готови да поемат цената на устойчивото развитие чрез увеличаване на дела на възобновяеми енергийни източници, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), оповестено в понеделник. Националното представително изследване е проведено през ноември 2009 г. в контекста на преговорите в Копенхаген в средата на декември и на настъпващата зима.

Само 13 на сто от българските домакинства са склонни за плащат повече за чиста енергия, сочи изследването. При това мнозинството от тях - 82.5 на сто, биха понесли само "козметична" промяна в сметките си за ток с до 10 процента повишение. Желанието да се плаща повече за "зелена" енергия е пряко свързано с равнището на доходи, посочват от ЦИД. Домакинствата с по-нисък доход поддържат по-евтината, макар и "мръсна" енергия. 63 на сто от населението използва дърва за огрев, които продължават да са най-евтината енергийна суровина.

Данните показват, че в България устойчивото развитие чрез възобновяеми енергийни източници не е подкрепено от потребителите и са необходими икономически стимули и кампании, за да се активизират гражданите и бизнеса в тази насока, коментират от ЦИД. Необходимо е българското правителство внимателно да балансира между новите инвестиции и ефекта от покачването на цените върху социално и енергийно слабите, посочват от организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.