1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев иска от Европейската комисия План за действие за защита на животните

Българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев иска от Европейската комисия План за действие за защита на животните

Отчетена е нуждата от обучение на специалисти, които да разбират и защитават нуждите и правата на животните

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е сред вносителите на писмо към Европейската комисия (ЕК) относно условията, в които са държани дивите животни. Комисията е призована да гарантира наличието на служби в държавите-членки, които да защитават благосъстоянието на животните под човешка грижа, вкл. диви животни в клетка.

Отчетена е нуждата от обучение на специалисти, които да разбират и защитават нуждите и правата на животните, тъй като в момента властите на отделните държави нямат капацитета и опита да гарантират спазването на европейското законодателство относно оценката, предоставянето и контрола на качествени условия за дивите животни в клетка. Писмото е изпратено до комисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис и към комисаря по въпросите на околната среда и рибарството Кармену Вела.

Според директивата за зоологическите градини от 1999 г., дивите животни трябва да бъдат държани в условия, които да отговарят на техните биологични нужди с цел тяхното опазване, а държавите-членки имат задължението да приемат мерки за лиценз и инспекция на зоологическите градини. Регламентът за защита на животните по време на тяхното транспортиране от 2005 г. забранява транспортирането на животни, ако това ще доведе до тяхното нараняване или страдание. Също така според регламента за защита на дивата фауна и флора чрез регулиране на търговията транспортирането и пребиваването на животните трябва да бъде адекватно спрямо техните нужди и да избягва риска от наранявания.

По данни на неправителствени организации, обсъждани от евродепутатите в рамките на парламентарната интергрупа за защита на животните, чийто член е Емил Радев, държавите-членки често не спазват европейското законодателство, което понякога води до смъртни случаи на диви животни в клетка. Затова евродепутатите настояват ЕК да организира обучения, чрез които експертите и институциите в държавите-членки да подобрят познанията си за европейското законодателство, което ще им помогне да прилагат високите стандарти за защита на животните. В писмото до двамата комисари евродепутатите призоват и за създаването на План за действие за благосъстоянието и защитата на животните за периода 2015-2020 г. Не последно място се настоява качеството на грижата за животните да бъде под постоянен контрол от властите в държавите-членки.

Според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, защитата на животните е важна, защото тя е демонстрация на човечност. "За съжаление все още ставаме свидетели на случаи като коня Уолтър от варненското село Аврен, който е бил измъчван и държан в изключително лоши условия от своя бивш стопанин. Затова е необходимо по-строг контрол върху грижата за животните, вкл. разработването на План за действие на европейско ниво, и тук експертизата на ЕК е изключително важна", коментира Радев. Евродепутатът настоява и за създаване на зоополиция в България, за да бъдат предотвратени други случаи на насилие над животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.